Auto of scooter leasen of kopen, wat is goedkoper?

Droom je al tijden van een retro scootertje om met de wind in je haren door de stad te scheuren of komt een auto wel érg goed van pas? Eerlijk is eerlijk, een scooter of auto aanschaffen kost een flinke duit. Misschien zelfs wel een ver-van-je-bed-show omdat er niet genoeg op je spaarrekening staat. Is het een beter idee om te leasen of door te sparen en te kopen?

Goed om te weten over leasen

Een leasecontract is meestal inclusief afschrijving, schadereparaties, wegenbelasting, btw, onderhoud, verzekering en pechhulp. Je kunt je voorstellen wat dat normaal al bij elkaar opgeteld kost. Tel daarbij op dat leasemaatschappijen met hoge kortingen auto’s kunnen inkopen, onderhouden en verzekeren en je kunt je voorstellen dat leasen voordelig kan uitpakken. Voor een auto of scooter leasen betaal je namelijk simpel een vast bedrag per maand. Een auto leasen kan vanaf bijvoorbeeld vanaf €200 per maand. Een scooter lease je al vanaf €0,40 per dag. Dat komt neer op circa €30 per maand. Daarmee is de scooter of auto niet van jou, maar kun je er onbezorgd gebruik van maken. Bij sommige leasemaatschappijen kun je het contract ook zo inrichten dat de scooter of auto na afloop helemaal van jou is.

auto zelf onderhouden

Altijd de nieuwste auto of scooter rijden?

Als jij zo iemand bent die direct de nieuwe iPhone in zijn mandje klikt en er veel waarde aan hecht om een nieuwe, moderne auto te rijden … dan is kopen misschien niet het beste idee. Een nieuwe auto of scooter schrijft snel af en als je ‘m in no time weer wilt inruilen voor een nieuw model, raak je simpelweg gewoon een hoop geld kwijt. Als je gaat lease kun je regelmatig wisselen en ook nog eens wat luxer rijden dan je kunt kopen. Je hebt namelijk geen dikke bankrekening nodig.

Spaargeld

Een vast inkomen is genoeg om te kunnen leasen. Geen dik spaarvarken nodig dus. Bedenk wel goed of je het iedere maand wel kúnt betalen.

Moet je lenen?

Het is helemaal niet gek dat je een lening zou moeten afsluiten voor de aanschaf van een auto of scooter. Dat gebeurt heel regelmatig. Maar bedenk dan wel dat leasen in zo’n geval vaak goedkoper is in verband met de kosten die bij een lening komen kijken.

Liever een occasion

Vind je een tweedehandsje helemaal prima en geef je geen bal om het gemak van leasen of een spiksplinternieuw voertuig? Dan kan leasen vergeleken met een oudere occasion in goede conditie soms voor jou niet de voordeligste optie zijn.

Kleine ritjes

Staat je scooter voornamelijk voor de deur of maak je maar kleine ritjes met de auto? Vaak is het dan goedkoper om te kopen. Lease kan dan namelijk minder voordelig uitpakken. Bij weinig kilometers is het snel kostbaar. Rijd je meer dan 10.000 kilometer per jaar (met de auto) dan pluk je er de vruchten van.

Geen schadevrije jaren

Meestal bouw je geen schadevrije jaren op als je least. Heb je zelf al een aantal schadevrije jaren opgebouwd en daarmee een goedkopere verzekering? Let dan goed op of je schadevrije jaren niet vervallen. Bij sommige leasemaatschappijen kun je wel een schadevrijverklaring krijgen.

Je zit eraan vast

Een leasecontract kun je niet zomaar tussentijds opzeggen. Ook niet als je bijvoorbeeld je baan verliest. Je bent verplicht het maandbedrag te betalen. Wil je er tussentijds vanaf? Dan betaal je een boete. Vaak iets van 40% van het resterende bedrag.

BKR-registratie

Lease wordt als kredietovereenkomst geregistreerd bij het BKR voor circa 65%. Dit kan dus effect hebben als je een hypotheek wilt krijgen bijvoorbeeld.

Goedkoop autorijden: 7 tips

Zelf berekenen of leasen of kopen voor jou verstandiger is

Wil je zelf het sommetje maken of – alleen op kosten gebaseerd – leasen of kopen een beter idee is? Zoek dan de kosten op van het voertuig dat je wilt rijden en denk aan het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Minus de brandstof, net als bij private lease. Doe hetzelfde voor een tweedehands auto of scooter en vergelijk dit met de prijzen van leasecontracten.

Kortom: wat goedkoper is en wat de beste optie voor jou blijkt, is dus afhankelijk van wat jij belangrijk vindt. Vind je het nieuwste model en weinig kilometers belangrijk of is kopen überhaupt geen optie en zou je geld moeten lenen? Dan is lease een logische keuze. Rijd je weinig kilometers en vind je het belangrijk dat je ook zelf schadevrije jaren opbouwt voor een goedkopere verzekering? Dan is kopen goedkoper.