8x slechte telefoongewoonten waardoor je telefoonkosten hoger uitvallen

Denk jij altijd ‘goh, wat goedkoop’ als het weer tijd is om je telefoonrekening te betalen? Ik inmiddels wel, maar dat was niet altijd zo! Neem maar van mij aan: het is echt mogelijk om te besparen op je telefoonkosten zonder dat daar drastische veranderingen bij komen kijken. Betrap je jezelf op een of meer van deze ‘slechte’ gewoonten? Dan is er werk aan de winkel om je telefoonkosten naar beneden te brengen!

Altijd gelijk de nieuwste telefoon kopen

Hoe vaak heb jij een abonnement afgesloten met een spiksplinternieuwe telefoon die net van de fabrieksband is gerold – ook al werkt je huidige telefoon nog prima? Het is een slechte telefoongewoonte om elke keer dat een nieuw model beschikbaar is een shiny nieuwe telefoon aan te schaffen. Alleen omdat het kan, betekent niet dat het een goed idee is. Overweeg om je bestaande telefoon nog wat langer te gebruiken en kijk ondertussen goed rond voordat je gaat upgraden.

Nooit abonnementen vergelijken

Wordt jouw telefoonrekening automatisch betaald en kijk je er nooit naar om? Dan kan het zijn dat je abonnement al lang is afgelopen, maar je gewoon doorgaat met hetzelfde abonnement. En dat terwijl er misschien wel veel betere opties voor je zijn inmiddels. Neem je abonnement regelmatig onder de loep en kijk naar de andere beschikbare opties en aanbieders. Durf vooral over te stappen als je ergens anders meer (of beter) krijgt voor hetzelfde geld. Heb je ook tv of een vaste lijn van een provider? Kijk dan of je bundelkorting kan krijgen op je mobiele abonnement.

Je telefoon niet los kopen

Een nieuwe telefoon in je abonnement afbetalen verspreid over 24 maanden klinkt misschien als een goede deal, maar je bent dan wel gebonden aan die aanbieder voor 2 jaar. Wil je ermee stoppen? Dan moet je waarschijnlijk betalen voor vroegtijdige beëindiging van het abonnement en eventuele uitstaande telefoonaflossingen in een keer afbetalen.

Deze kosten kunnen behoorlijk hoog uitvallen als je nog niet ver in je contract bent. Daarom moet je altijd de algemene voorwaarden van je contract en kleine lettertjes lezen om er zeker van te zijn dat je weet waar je voor tekent.

Ondertussen kan je besparen door nog even te wachten met een upgrade van je telefoon, een telefoon los te kopen of gewoon over te stappen op een ander abonnement zodra je telefoon is afbetaald.

Veel mensen geloven dat ze geld kunnen besparen door een telefoon samen met een abonnement te kopen. Maar hoewel je misschien het idee hebt dat je bespaart doordat je vooraf niets hoeft te betalen, kan je wel aan een duurder abonnement vastzitten dat bij jouw telefoon hoort.

Een smartphone los kopen kan op de lange termijn goedkoper zijn dan een tweejarig contract afsluiten. Maar een telefoon los kopen is niet voor iedereen weggelegd. Als je bijvoorbeeld altijd graag het allernieuwste toestel hebt hogere maandelijkse abonnementskosten niet erg vindt, dan is een mobiel abonnement inclusief telefoon misschien wel iets voor jou.

Niet overstappen naar sim only wanneer je abonnement is afgelopen

Een van de beste manieren om geld te besparen op je telefoonkosten, is overstappen naar een sim only abonnement wanneer je contract afloopt. Natuurlijk, upgraden naar een gloednieuwe smartphone bij een nieuw contract is leuk. En ja, de nieuwste technische snufjes in je telefoon zijn ook leuk…. Maar als je tevreden bent met de telefoon die je hebt, kun je met sim only echt gemakkelijk en snel geld besparen.

Met een goede sim only deal krijg je de belminuten, sms’jes en data die je gewend bent voor veel minder. Dat komt omdat je niet meer voor je telefoon betaalt. Vergelijk een sim only abonnement maar eens met jouw abonnement inclusief telefoon. Dat scheelt een hele hoop!

Vergeten om de kindermodus in te schakelen

Veel ouders geven hun kinderen hun telefoon om ze even af te leiden. Kids kunnen dan filmpjes kijken of een spelletje spelen … maar óók per ongeluk een app of een film kopen. Veel apps en games zijn gratis om te spelen maar bevatten ‘in-app’ aankopen. Dit betekent dat het downloaden van het spel misschien geen geld kost, maar dat je wordt gevraagd te betalen voor bepaalde functies wanneer je het spel gebruikt. Soms weet je niet eens dat ze iets gekocht hebben, tot je de rekening voorgeschoteld krijgt.

Houd daarom in de gaten welke games je kinderen spelen en lees de kleine lettertjes rond in-app aankopen om een hoge rekening te voorkomen. En neem even de tijd om ouderlijk toezicht, inclusief de kindermodus, in te stellen op je telefoon.

Je data niet in de gaten houden

Eindeloos scrollen door social media en per ongeluk over je datalimiet heengaan. Komt het je bekend voor? Houd je data in de gaten om ervoor te zorgen dat je niet per ongeluk extra moet betalen voor datagebruik. Tip: stel in dat bepaalde apps – zoals social media – alleen gebruikt kunnen worden op een wifi-netwerk. Zo gaat je telefoondata niet ongemerkt op.

Over je belminuten heengaan

De meeste mobiele gebruikers zijn gewend om regelmatig naar familie, vrienden en collega’s te bellen. En hoewel het natuurlijk helemaal geen slechte gewoonte is om contact te houden met voor jou belangrijke mensen, kan veel bellen een hoge rekening veroorzaken. Tenminste, als je niet genoeg belminuten hebt. Pas in zo’n geval je abonnement aan naar voldoende minuten of bel voortaan via je data met Whatsapp bijvoorbeeld.

Geen buitenlandbundel afsluiten op vakantie

Gebruik jij je mobiele telefoon op reis? Dan kan het zijn dat je afhankelijk van je locatie hogere tarieven moeten betalen. Want bij bellen en internetten in het buitenland gebruik je het netwerk van een andere provider (roaming). Binnen de Europese Unie hoef je hier niet extra voor te betalen. Niet zeker of jouw bestemming bij de EU hoort? Deze landen horen bij de Europese Unie.

Informeer altijd voordat je je telefoon gewoon op de normale manier blijft gebruiken in het buitenland even bij je provider naar de tarieven voor bellen en dataverbruik in het buitenland. Veel providers hebben buitenlandbundels waarmee je ook buiten de EU voordelig je telefoon kan blijven gebruiken op vakantie. Zo hoef je niet van wifi-punt-naar-wifi-punt te leven. En over besparen op vakantie gesproken… bekijk onze blogs over budgetproof vakanties voor meer inspiratie om meer vakantie uit je geld te halen.