5 tips voor een ‘goedkope’ wintersport

Wintersport is nooit écht goedkoop, maar valt wel altijd aan te passen aan een wat lager budget. Naast de accommodatie moet je met veel dingen rekening houden: materiaal, kleding, eten, je skipas… Op allemaal valt wel te besparen, zodat jij qua totaalplaatje toch wel een paar honderd euro kunt bezuinigen op je wintersport. Het kan zijn dat je studeert of net een huis of een auto hebt gekocht. Als je om welke reden dan ook een wat kleiner budget hebt, kun je alsnog van de sneeuw genieten!

Gastartikel.

Wintersportspullen lenen

Het kan ook zijn dat je liever bespaart op je wintersport omdat je voor het eerst gaat en eerst wilt zien of je het leuk vindt. Dan is het natuurlijk zonde om nieuwe spullen te kopen en daarom valt al het materiaal dat je nodig hebt, wel te huren of zelfs te lenen. Lenen heeft natuurlijk de voorkeur, maar kijk ook eerst wat je zelf al hebt. De kleine dingen die je nodig hebt, zoals een muts en truien voor onder de ski-jas. Het kan ook zo zijn dat je dat soort accessoires op die locatie krijgt, omdat biermerken of andere bedrijven reclame willen maken. Bedrijven laten heel vaak promotiemateriaal als mutsen bedrukken om op feestjes uit te delen. Hetzelfde geldt voor zonnebrillen bedrukken. Die zijn met een cool merk erop ook nog eens stoer om te dragen!

Eigen materiaal

Waarschijnlijk wil je liever niets aan het toeval overlaten. Meestal kun je wel spullen lenen van wintersporters in je familie of vriendengroep. In elk geval skikleding. Heb je heel veel geluk, dan kun je ook ski’s en schoenen lenen, maar die moeten dan maar net in de juiste maat zijn. Met spullen die te groot of te klein zijn, kun je er donder op zeggen dat je er last van krijgt.

Kom je er echt niet onderuit om te huren, doe dat dan online. Vaak krijg je dan korting. Bevalt het skiën je erg goed en ga je de komende jaren ook op wintersport, dan is eigen materiaal uiteindelijk voordeliger. Kleding sowieso. Heb je geld voor eigen ski’s en schoenen? Cool! Over het algemeen heb je de kosten van die spullen met een keer of 3 op wintersport gaan er wel uit.

De skipas en -lessen

De skipas en –lessen zijn de grootste kostenposten. Ga je met kinderen? Sommige gebieden bieden een gratis skipas voor kinderen. Bijvoorbeeld tijdens de Familie Ski Weken in SkiWelt Wilder Kaiser Brixental. Het is sowieso handig om de skipassen en de lessen van tevoren al te bestellen. Dan krijg je, net als met skispullen, vaak korting. Heb je les nodig? Doe dat dan ter plekke en niet in Nederland. Meestal zijn lessen in het buitenland voordeliger dan in Nederland. Daar komt bij dat het veel leuker en beter is om het direct op echte sneeuw te leren!  En don’t worry: in de meeste gevallen hebben ze wel Nederlandstalige skileraren.

Maaltijden op of aan de piste

Vooral in Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland zijn de wintersporten prijzig. Dat komt deels doordat het eten relatief duur is. Dan kun je 2 dingen doen: een wintersport boeken in het voordelige Tsjechië of elke dag zelf broodjes smeren en zelf koken in je appartement. Zit je niet zo ver van de piste, dan kun je ook tussen de middag in je eigen huisje een broodje eten. Kies je voor Tsjechië, ga dan wel nu in plaats van over een jaar of 5. Steeds meer mensen ontdekken Tsjechië en daarom wordt verwacht dat het steeds prijziger wordt.

Vroegboekers worden beloond

Het tijdstip van boeken scheelt een hoop en niet alleen voor de skipas: ook voor de accommodatie worden vroegboekers beloond. Wil je in januari gaan, dan is het ideaal als je in september of oktober boekt. De voordeligere en mooiere accommodaties zijn dan nog beschikbaar. Daarnaast helpt het natuurlijk om buiten de schoolvakanties op wintersport te gaan, voor wie dit mogelijk is. Ook waar de accommodatie ligt die je boekt, bepaalt wat je kwijt bent. Aan de piste of bij de lift is duurder, terwijl je altijd wel gratis met de skibus naar de piste kan. Een appartement aan de piste is dus, hoewel dit wel het mooiste is, echt niet nodig!