Zo goedkoop mogelijk autorijden, 7 tips

Onlangs schreef ik een blog over hoe een auto voor de deur hebben staan al snel meer kost dan je denkt. Voor de één is een auto voor de deur een luxe, voor de ander echt noodzakelijk om bijvoorbeeld iedere ochtend op tijd op werk te kunnen verschijnen. Rijd jij auto? Dan is de kans groot dat het wel een tikkie goedkoper kan. In samenwerking met HoyHoy deel ik daarom 7 tips voor goedkoper autorijden. Kun jij bij alle 7 een vinkje zetten?

Goedkoop autorijden: 7 tips

1) Rijd een kleine auto

Paps, mams, de 2e kids, de hond en boodschappen voor een week in een Nissan Micra proppen, dat wordt een uitdaging. Maar als het niet groot hoeft, rijd dan een kleine auto. Het scheelt kosten in verbruik en bijtelling (niet altijd), maar ook in (wegen)belasting. En best wel veel ook.

2) De juiste autoverzekering

Je schrikt je wilt als je je realiseert dat je 3x meer betaalt voor je autoverzekering dan nodig is. Dat is natuurlijk niet in alle gevallen zo, maar het verschil tussen de goedkoopste en de duurste is zó groot. Neem daarom ieder jaar even de tijd om te bekijken of je nog wel bij de juiste partij zit voor je autoverzekering. Dit is een tip die ik maar iedere keer blíjf roepen! Vergelijk! Het is online zo’n kleine moeite, maar het kan je zoveel schelen. En check dan ook gelijk of je nog wel de juiste dekking hebt die je nodig hebt.

Goedkoop autorijden: 7 tips

3) Wist je dat tankstations ook aanbiedingen hebben?

Jaja, ook brandstof gaat in de SALE. Geen grapje! Vaak hebben tankstations een specifieke dag in de week waarop je korting krijgt. Even checken dus. Maar er bestaan ook websites waarop je kunt bekijken waar je het goedkoopst tankt, zoals tankwijzer. En, voor de zekerheid: niet tanken op de snelweg hè als het niet hoeft? Dan ben je een dief van je eigen portemonnee. In the middle of nowhere tank je vaak goedkoop. Oh, en dan is er nog een manier om goedkoper te tanken; de pasjes van ANWB en United Consumers. Trek dan wel de lidmaatschapsprijs van de korting af die je krijgt. Dan weet je pas wat je bespaart.

4) Werd er bij jouw rijles ook gehamerd op het nieuwe rijden?

Op 04/05/’06 (makkelijk te onthouden) haalde ik in 1x m’n rijbewijs. Wel pas na 44 lessen, dus dat mocht wel ook! In die 44 rijlessen heb ik tal van keren gehoord dat het tijd was voor het nieuwe rijden. Lekker snel opschakelen, laag in de toeren blijven en uitrollen bij het stoplicht. Goed voor het milieu (schijnt) en op den lange duur fijn voor je portemonnee, want je verbruikt uiteindelijk minder brandstof.

Goedkoop autorijden: 7 tips

5) Kies voor een populaire auto

Dat iedereen in een Fiat500 rijdt betekent natuurlijk niet dat jij dat ook moet doen, maar een populaire auto rijden heeft zo z’n voordelen. Bijvoorbeeld als je een nieuw onderdeel nodig hebt. Die zijn dan makkelijk (en betaalbaar) te vinden. Vaak nog tweedehands ook.

6) Zijn je banden op spanning?

Als je fietsbanden plat zijn, is het flink doortrappen hè? Je trapt je een ongeluk. Voor je auto is het ook aanpoten met een te lage bandenspanning. Je weet wat dat betekent: meer energie- en brandstofverbruik. Regelmatig controleren dus, maar wel als je banden koud zijn. Als je banden warm worden, verhoogt de druk namelijk. En let op: te harde banden is ook geen pretje. Het rijdt oncomfortabel en leidt soms zelfs tot een klapband (net als op de fiets).

7) Krasje? Betaal de schade zelf

Shit, een paaltje geschampt of zat je te dromen achter het stuur? Schade is mega vervelend, maar soms kun je de kosten beter zelf ophoesten dan je no claim-korting te verliezen. Dat betekent meestal dat je het jaar daarop meer moet betalen (de premie gaat omhoog) en dat willen we niet!

Wil je dat ik meer tips over goedkoop autorijden uit de hoge budgethoed tover? Dat kan! Laat het me vooral weten.

One thought on “Zo goedkoop mogelijk autorijden, 7 tips

Comments are closed.