Hoe zit ’t met die lage spaarrente en komt het nog goed?

Als je ‘vroeger’ nog flink doorspaarde op de bank, dan had je aan het einde van het jaar weer een lekker bedragje waar je iets leuks van kon doen. Slapend (een beetje) rijk worden doordat je de bank op je geld liet passen. Nou, dat kun je tegenwoordig wel vergeten. Natuurlijk blijft geld op de bank zetten voorlopig nog beter dan het in een oude sok onder je matras verstoppen. De lage rentes en het feit dat we ons spaargeld niet meer in een penny-automaat mogen proppen – daar zijn we inmiddels te oud voor – maakt sparen een stuk minder interessant.

nederlanders besparen met kortingscodes

Waarom is de spaarrente zo laag?

Wat je waarschijnlijk wel weet, is dat jouw geld dat op de bank staat door je bank ‘geleend’ wordt om kredieten te verstrekken. Aan ondernemers bijvoorbeeld. Van de bank krijg je een vergoeding omdat je je geld in bewaring geeft, zodat de bank het uit kan lenen aan mensen die van de bank lenen. Wat ik je vermoedelijk ook niet hoef te vertellen, is dat degene die geld van de bank leent, rente aan de bank betaalt. Dus, de bank krijgt rente van een lener en jij krijgt rente van de bank. Het verschil tussen dit bedrag is de rentemarge: dit is voor de bank.

Meestal is de vraag naar krediet en de omvang van spaartegoeden redelijk in balans. Nu is die balans even zoek. Wie is de schuldige? De Europese Centrale bank. Oké, dit is natuurlijk een beetje kort door de bocht. De ECB betaalt steeds minder rente aan banken die hun geld bij de ECB onderbrengen om zo te stimuleren dat die banken dit geld als leningen uit gaan zetten om economische groei te stimuleren. De rente voor ondernemers daalt hierdoor, wat het aantrekkelijker maakt voor ondernemers om een lening af te sluiten. Vanzelfsprekend daalt dan ook de rente op jouw spaargeld.

pensioen aan

Het is dus zeker niet zo dat je gewoon een skere (eh, excuses me schrale, gierige, etc.) bank hebt uitgekozen. Hoe vervelend het ook is, het kan even niet anders. Europa wil nou eenmaal dat we met z’n allen geld uitgeven.

Tip: spaarrentes vergelijken loont zeker

Heb jij klakkeloos de eerste de beste spaarrekening geopend of staat je spaargeld al vanaf je 12e op dezelfde rekening en heb je hier nooit naar omgekeken? Ho, stop! Spaarrentes vergelijken loont. Zelfs bij dezelfde bank heb je vaak de keuze tussen verschillende rekeningen. Kies je voor een bonusrente-rekening waarbij je bijvoorbeeld extra rente krijgt als je saldo in een jaar gelijk of meer is geworden? Of heb jij liever een ‘vaste rente’, hoewel de bank het waarschijnlijk wel tussentijds mag bijstellen? Ik heb bijvoorbeeld één standaard spaarrekening die ik inderdaad al gebruik sinds mijn 12e (schuldig), maar ook een andere rekening waardoor ik alleen maar door te sparen geld aan UNICEF schenk. Verdiep je eens in de mogelijkheden! Zonde als je het niet doet. Je spaarrekening is zo’n ding waar je – grote kans – nooit naar omkijkt, maar je wel even zou moeten doen. Zet het op je todolijstje!

Komt het nog goed met die spaarrente?

Voorlopig niet. In ieder geval zeker niet in 2016. Ik geloof dat er zelfs voorspeld wordt dat de rente nóg verder gaat dalen. Dat jaarlijkse weekendje weg of uitje dat je betaalt van je spaarrente kun je wel vergeten. De ECB gaat de lage rentes namelijk voorlopig niet aanpassen. Moeten we ons in plaats van over ons spaargeld druk maken over de economie van Europa? Nóg niet, maar dat zou in de toekomst best een ‘dingetje’ kunnen worden.

Vind jij het nog waard om te sparen?

Ik ben heel benieuwd of jij het nog waard vindt om te sparen. Of steek je je spaargeld liever in een alternatief? Zoals bijvoorbeeld beleggen, crowdfunden of een huis? Momenteel is je krediet in stenen stoppen namelijk best een goed idee! Vertel! Ben jij een spaarder?

Houd jij je bezig met je spaargeld en de rente die je daarover krijgt?

 € | Follow on Bloglovin

Volg Budgetproof.nl ook op Facebook voor dagelijkse budgettips:

One thought on “Hoe zit ’t met die lage spaarrente en komt het nog goed?

Comments are closed.